Op dit prikbord wordt er veel gesproken over seks en vele variaties en mogelijkheden worden aangehaald. De reden dat dit gedaan wordt is dat seks de eigenschap heeft na enige tijd te gaan vervelen. Seks leeft bij de gratie van variatie en afwisseling. Als deze er niet is kan seks saai gaan worden. Nu kun je natuurlijk jezelf in ontelbare bochten gaan wringen om die afwisseling erin te houden, je kunt ook op een andere manier naar seks gaan kijken, de tantristische manier bijvoorbeeld.

Tantra

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is tantra niet een spirituele manier van seks noch is het een oosterse zienswijze op seks. Tantra is wél een spirituele visie en het komt uit het oosten, maar het gaat over elk facet van het leven, en zodoende gaat tantra ook over seks. Er zit echter een heel groot verschil tussen “standaard” seks en tantristische seks.

Bij standaard seks gaat het uiteindelijk, hoe je het ook doet, om de seksuele energie. De personen laten zich leiden door hun geilheid en opwinding en zodoende wordt seks doelgericht (orgasme) en is het ook vaak hierarchisch (de man is vaak leidend).

De filosofie van de tantra is dat alles bestaat uit energie, zo ook opwinding. Maar ook boosheid en verdriet, gedachtes en pijn zijn allemaal energieen in het lichaam. Als een energie sterk aanwezig is in het lichaam reageert het gehele lichaam daarop. Zo kan het hele lichaam in de stress zijn, in een pijnbeleving of boosheid of in geilheid. Het lichaam reageert daarop en eigenlijk hebben we vanaf dat moment erg weinig controle meer over ons lichaam, we worden geleid door de energie van dat moment.

Vanuit een tantristisch oogpunt is dit erg ongewenst. Het is veel fijner om in balans te zijn, je bent dan los van je emoties en volledig in je gevoel. Dat klinkt even raar, maar we kennen dit allemaal; als je geniet van een uitzicht, als je mee gaat in muziek of als je staart naar de bergen. Gelukzaligheid, compassie, mededogen, dat is de uiting van een energie welke we prana noemen, de energie van de ultieme balans.

De tantra gaat uit van “de wet van karma”, een ietwat beladen en zweverig woord maar het zegt niets meer dan: “alles heeft een gevolg en alles heeft een oorzaak”. Dit hoef je niet zomaar aan te nemen, geef jezelf eens een dag om dit te onderzoeken. De handeling welk je gaat doen, is dat inderdaad een gevolg van iets wat al heeft plaatsgevonden? En heeft een handeling welk ik ga doen ook een gevolg? Ondervind het zelf.

Indien het zo is dat alles een gevolg heeft, dan klinkt het ook logisch dat een negatieve handeling hoogstwaarschijnlijk een negatief gevolg heeft; Boosheid wekt boosheid op. En dat is niet fijn.

Prana is de energie in het lichaam waar de tantra mee werkt. Het leert je dat neutraliteit niet “emotieloos” is, maar dat het je juist enorm veel gevoel geeft. Je voelt veel meer en veel dieper aan wat er gaande is zónder dat er een emotie is waar het lichaam onder leidt.

Tantristische seks

Tantra is veel meer dan alleen seks, laat ik dat voorop stellen. Omdat tantra uit gaat van neutraliteit gaat tantra over elk aspect van het leven waar onbalans kan heersen, en dat zijn veel aspecten. En seksualiteit valt daar ook onder en zodoende is er iets wat we “tantristische seks” noemen.

Bij tantristische seks gaat het niet om geilheid of begeerte of hebben-hebben of klaarkomen of dergelijke zaken. Bij tantristische seks werken we niet met seksuele energie maar met de prana-energie en die werkt veel dieper in op het lichaam en zal uiteindelijk ook een veel dieper gevoel van gelukzaligheid geven dan de seksuele energie. Iedereen herkent wel een moment dat het samen-zijn met de ander een extatisch moment kan geven zonder dat er een moeten aanwezig was… dat was een tantristisch moment.

Tantra-lotus

Tantra-lotus in Breda is een boeddhistisch centrum onder leiding van Ivar Mol waar mensen werken die hun opleiding genoten hebben binnen de kum-nye in Nepal en gediplomeerd zijn om deze kum-nye tantra te onderwijzen. Dat doen zij middels 4 daagse workshops, een jaartraining en een erkende opleiding.

Natuurlijk kan je ook een keer een afspraak maken voor een tantra sessie, in 2 uur krijg je dan een massage met daarin ook yoga. Deze kan beginnen in de sauna met als afsluiting een doucheritueel.

Alle informatie is terug te lezen op de site van tantra-lotus

Seks en tantra

Er is niets mis met seks. Maar seks is op een veel dieper en mooiere manier te ervaren. Seks gaat over meer dan alleen maar een ejaculatie en lichamelijk genot. Herken je dat, dan is wellicht de tantra een mooie optie voor je.

Met vriendelijke groet,

Maaike Dermonde (secretariaat tantra-lotus)